Mikään ei muutu, jos sinä et muuta mitään.
Otsikko itsessään saattaa ravistella sinua. Hyvä niin. Avaan aihetta muutamien esimerkkien avulla seuraavaksi. On hyvin mahdollista, että kirjoitukseni ulkopuolelle jää jotain mitä tuo ravistelu mahdollisesti juuri sinussa herättää. Rajaan, jotta en yhteen kirjoitukseen yritä mahduttaa kaikkea ja uuvuta siten sinua. Nyt itse asiaan:
Odotamme usein muutosta itsemme ulkopuolelta, kuten mahdolliselta kumppanilta, työyhteisöltä, vanhemmalta, ystävältä, läheiseltä tai joltain muulta. Muutoksen odottaminen voi aiheuttaa monenlaisia tunteita kuten turhautumista, ärsyyntymistä tai epävarmuutta. Tunteisiin liittyy aina kehon tuntemuksia ja aistimuksia. Odottaminen ja siihen turhautuminen voi väsyttää, valmiustilassa oleminen tuntua kireytenä kehossa, lihasten jännittymisenä ja erilaisina kolotuksina kuten päänsärkynä.
Saatat ajatella kärjistetysti, ettei mikään ikinä muutu ja väsyä tähän ajatukseen. Toisaalta saatat ajatella, että sinun on aina muututtava, jotta toiset voisivat paremmin, heillä olisi helpompaa... Eli asettaa toisten tarpeet omiesi edelle ja miellyttää toisia joustamalla kauemmas itsestäsi ja ylittämällä itse omat hyvinvointiasi tukevat rajat, jos niitä välttämättä edes on sinulla tai olet niistä tietoinen.
Mikään ei muutu jos sinä et muuta mitään -lause on tarkoitettu pysähtymään tietoisesti tarkastelemaan sitä, mihin ja kehen voit todella vaikuttaa. Vaikka miellyttäisit kuinka, ei toinen välttämättä ikinä muutu, ainakaan sellaiseksi jota odotat. Vaikka tekisit parhaasi ja ehkä pinnistelisit tekemään vieläkin enemmän esimerkiksi töissä tai suhteissasi, niin kehen lopulta voit ja sun kannattaa pyrkiä vaikuttamaan ja suuntaamaan tuo energia ja tarmo.
Sinuun. Kääntää huomio tietoisesti itseesi. Havainnoi ajatuksiasi, tunteitasi, kehosi tuntemuksia, mielikuvia ja jopa ehkäpä mielen käsikirjoittamia polkuja eri asioihin, paikkoihin ja suhteisiin liittyen. Jotkut näistä käsikirjoituksista saattavat ulottua jopa lapsuuteesi asti; siihen millaisia malleja suhteista olet saanut, miten sinuun on suhtauduttu, mitä sinulta on odotettu, miten yhteiskunta on ohjannut sinua kulkemaan tiettyyn suuntaan, toteuttamaan elämääsi eräänlaisten normien mukaan niitä kyseenalaistamatta. Saatat tunnistaa, että olet esimerkiksi päätynyt tekemään seksiä miettimättä haluatko sitä tai millaista seksiä haluat vai haluatko tehdä seksiä ollenkaan. En ihmettelisi yhtään, jos huomion suuntaaminen itseesi jo ajatuksen tasolla aiheuttaisi sinulle mielikuvan itsestäsi itsekkäänä ja itsensä etusijalle laittajana. Kokien ajatuksesta häpeää. Tähän voi liittyä muun muassa se, miten jo lapsuudessa rajojesi muodostamista ja itsesi kokemista arvokkaana on tuettu sekä tunteitasi kohdattu myötätuntoisesti, vai onko?
Sinulla on lupa alkaa elämään/ elää elämääsi itsestäsi lähtöisin ja niin, mikä tukee sinun hyvinvointisi tasapainoa niin työelämässä, suhteissa kuin perhearjessakin. Toki jatkossakin jokaisen rajojen kunnioittaminen, myös sinun, on tärkeää.
Juuri nyt on sinun aikasi. Ovi on auki muutokselle ja tämä muutos alkaa tietoisuudesta. Siitä, että tarkastelet mitä sinussa tapahtuu ja miten kehosi kokee sen, että elät vaikkapa tämän esimerkin mukaisessa odotustilassa. Kun sinä alat tietoisesti havainnoimaan itseäsi; tunteitasi, ajatuksiasi ja kehonreaktioita sekä tunnistamaan toimintatapojasi ja käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa ja suhteissa, alat ottamaan askeleita itseäsi kohti ja vahvistamaan yhteyttä itseesi. On todennäköistä, että tämä muutos välittyy myös muun muassa ympärillesi ja suhteisiisi. Tämä voi olla myös esimerkiksi mahdollisen parisuhteen käännekohta; kun, lyhyesti sanottuna, sinä alat vahvistamaan yhteyttä itseesi, asettamaan rajojasi ja kommunikoimaan tunteista ja tarpeistasi, voi kumppanisi kokea tämän hämmentävänä tai mahdollisesti pelottavanakin. Voi herätä kysymys; mitä meille tapahtuu? Riitänkö sinulle, rakastatko minua tällaisena kuin olen? Miten vahvistamme yhteyttä toisiimme ja elämme suhteessa missä molemmat voivat hyvin vai olemmeko kasvamassa yhteisestä suhteestamme ulos? Joskus muutokseen voi liittyä myös suhdemuodon uudelleen tarkastelun teemoja.
Ovi on auki sinulle/ teille ja yhteiselle työskentelylle mikä lähtee sinusta/ teistä ja etenee kohti sinun tavoitteitasi/ yhteisiä tavoitteita mitä tunnistat/ tunnistatte tässä hetkessä ja mitkä mahdollisesti tarkentuvat työskentelyn edetessä.
Varaa aika seksuaaliterapiaan yksin ja/ tai yhdessä.
Aidosti sydämellä, tietotaidolla ja luottamuksella,
Marja