Yhteys toiseen on avain läheisyydelle
Moni suhteessa oleva saattaa huomata pyörivänsä samalla riitelyn kehällä uudelleen ja uudelleen. Yksi nalkuttaa, kritisoi ja syyttelee. Joku vetäytyy, poistuu paikalta ja pakenee. Eräs vaikenee, aloittaa mykkäkoulun ja välttelee. Tunnistatko kenties oman toimintatapasi ja/ tai ovatko nämä tuttuja jo lapsuuden parisuhdemalleista mitä sait läheisiltä aikuisilta?
Halun eriparisuus, haluttomuus, kumppanin/ oma seksi- ja pornoaddiktio, suhdemuodon muuttaminen/ muuttuminen, mustasukkaisuus, uskottomuus, vanhemmuuden aiheuttamat haasteet suhteelle esim. pikkulapsiarjessa, kumppanin/ oma sairastuminen, kehon seksuaalireaktioiden muutokset kuten orgasminsaantivaikeus ja erektio- ja kostumishäiriöt; nämä ovat yleisiä syitä seksuaalipariterapiaan hakeutuvilla. Haluan lisätä, että asiakkaiksi hakeutuvat myös suhteessa olevat, jotka haluavat lisätä seksuaalista nautintoa ja läheisyyttä sekä vahvistaa keskinäistä yhteyttä toiseen. Enkä varmasti edes maininnut kaikkea, sillä mm. seksuaalisuutemme, toiveemme ja kokemuksemme ovat yksilöllisiä, myös suhteessa toiseen/ toisiin.
Yhteys toiseen on suhteessa avain läheisyydelle. Yhteys, jossa ydintarpeemme tulla rakastetuksi, kuulluksi ja nähdyksi toteutuvat. Näiden tarpeiden vastakohtina ovat kiintymyssuhdepelot; riitänkö sinulle tällaisena, hylkäätkö minut, etkö rakasta minua enää? Mitä enemmän pelot aktivoituvat, sitä enemmän välille voi tulla etäisyyttä jos vuorovaikutus ei toimi ja yhteys katkeaa. Tämä herkästi näkyy mm. läheisyyden vähentymisenä, halun ja kehon seksuaalireaktioiden muutoksina. Nimittäin keho rakastaa turvaa. Keho aistii mielen epävarmuuden ja pelon siihen reagoiden eri tavoin. On hyvin inhimillistä, ettemme halua päästää/mennä lähelle, jos koemme vaikkapa tulleemme loukatuiksi, syyllistetyiksi, hylätyiksi yms. emmekä tule kohdatuksi ja kuulluksi näiden tunteiden kanssa.
Seksuaalipariterapiassa turvallisessa tilassa terapeutin kanssa työskentely mahdollistaa paljon. Olen työskennellyt monien suhdekriisissä olevien kanssa. Omia vuorovaikutustaitoja on mahdollista kehittää sekä omien tunteiden tunnistamistaitoja harjoitella. Seksuaalisuus on henkilökohtaista. Siitä puhumista jännitetään, varsinkin jos se ei ole itselle luontevaa. Jännitys voi harjoittelun myötä muuttua vaikkapa innostukseksi. Olen kohdannut upeita tällaisia hetkiä työssäni asiakkaiden kanssa. Seksuaaliterapia on turvallinen paikka kohdata monenlaisia tunteita, myös häpeää. Se on tunne, mikä yrittää mm. hiljentää, jarruttaa, piilottaa. Häpeä hälvenee puhumalla ja myötätuntoisella kohtaamisella. Läheisyydelle on merkityksellistä yhteisen yhteyden lisäksi yhteys itseen.
Tervetuloa seksuaaliterapiaan,
sydämellä Marja <3